Khamis, 8 Mac 2012

Projek Perkampungan Hang Tuah Melaka....

Gambar Pelan Projek....


Gambar Seamasa Majlis Pecah Tanah Di Perkampongan Perigi Hang Tuah....MELAKA 28 Sept. – Kampung Sungai Duyung menjadi satu lagi produk pelancongan negeri yang dikenali Perkampungan Hang Tuah melibatkan kos projek sebanyak RM135 juta.Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, fasa pertama projek yang keseluruhannya melibatkan empat fasa itu dijangka dimulakan hujung tahun ini sebaik sahaja permohonan peruntukan Kerajaan Pusat menerusi Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) diluluskan.Beliau berkata, projek seluas 24 hektar itu merupakan usaha terbaru kerajaan negeri untuk mengalih tumpuan pelancong terhadap produk pelancongan negeri di kawasan pusat bandar yang menceritakan sejarah Melaka secara keseluruhannya.“Sudah tiba masanya, kita beri tumpuan secara mikro iaitu Hang Tuah yang begitu sinonim dengan Melaka berbanding produk pelancongan lain yang berdekatan pusat bandar yang menceritakan sejarah Melaka secara keseluruhan.“Kita memohon peruntukan RM135 juta daripada Kerajaan Persekutuan bagi kos projek ini dan kalau permohonan ini diluluskan November ini, pada Disember kita sudah boleh keluarkan tender projek,” katanya.Beliau berkata demikian selepas meluangkan masa selama hampir sejam melawat beberapa tapak cadangan pembangunan Perkampungan Hang Tuah bersama Yang Dipertua Negeri, Tun Mohd. Khalil Yaakob, di sini semalam.Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Warisan negeri, Datuk Seet Har Cheow; Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Latiff Tamby Chik dan Pengarah Jabatan Perancang Bandar dan Desa negeri, Mohd. Zaki Ibrahim.Turut menyertai lawatan Pengurus Besar Perbadanan Muzium Melaka (Perzim), Khamis Abas dan Datuk Bandar Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), Datuk Yusuf Jantan.Mengulas lanjut, Mohd. Ali berkata, projek bagi fasa pertama dijangka siap dalam tempoh dua tahun dari tarikh dimulakan dan mengambil masa lima tahun untuk menyiapkan keempat-empat fasa.“Antara tarikan utama yang akan dibina adalah kapal Mendam Berahi, muzium, galeri, gelanggang silat, pusat jualan barangan antik dan kraf tangan, rumah lima pahlawan dan perkampungan zaman Kesultanan Melayu Melaka.“Sebanyak 20 daripada 60 rumah penduduk di Kampung Duyung juga akan diperbaiki atau dinaik taraf untuk dijadikan produk pelancongan selain turut memindahkan 25 rumah tradisional bercirikan Melayu Melaka yang terdapat di Melaka Tengah, Jasin dan Alor Gajah,” katanya.Menurutnya, kos penyelenggaraan dan penjagaan kesemua 45 rumah itu akan ditanggung sepenuhnya Perzim dan pemilik rumah oleh terus memiliki rumah mereka.Bagaimanapun, katanya, kerajaan negeri mengalu-alukan sekiranya ada penduduk yang ingin menjual tanah dan rumah mereka di kampung tersebut.
Dipetik dari Utusan Malaysia

MELAKA: kampung legenda pahlawan Melayu Hang Tuah akan dibangunkan sebagai hab pelanconganoleh kerajaan negeri pada kos yang dijangka RM132mil.
Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata Kampung Duyung, merangkumi lebih daripada 40 hektar akan dibangunkan dalam beberapa peringkat.
"Ia biasanya dipercayai bahawa Kampung Duyong rumah Hang Tuah semasa hari-hari awal KesultananMelaka.
"Oleh kerana itu, kita merasakan adalah wajar bagi kita untuk membangunkan kampung," katanya selepas majlis pecah tanah bagi projek itu baru-baru ini.
Mohd Ali berkata kampung itu akan dibangunkan secara berperingkat-peringkat dan mengikut nilai-nilai budaya, seni bina dan tradisional Melayu purba.
Keseluruhan projek, beliau berkata, dijadual siap sepenuhnya menjelang Mac 2013 jika semua berjalanseperti yang dirancang.
"Hang Tuah dan Melaka adalah sinonim, dan ia akan menjadi satu pembaziran jika kita tidak mempunyaikawasan yang ditetapkan untuk memperingati peranan dalam sejarah negara.
"Tambahan pula, kampung itu menarik kira-kira 2,000 pelawat bulanan yang datang untuk melawat Hang Tuah," katanya.
Mohd Ali berkata fasa pertama projek itu akan melibatkan kawasan 10.4ha yang akan dibangunkan padakos yang RM34.13mil.
Beliau berkata projek itu juga akan melibatkan pembinaan struktur baru, manakala rumah-rumah kampungdan tarikan semasa juga akan dinaik taraf.
Antara struktur baru yang akan dibina adalah Rumah Hang Tuah, Rumah Hang Jebat, Rumah Hang Kasturi, Rumah Hang Saujana, Rumah Hang Lekiu, sebuah rumah tradisional Melayu, Hang Tuah muzium, auditorium, dewan adat dan budaya peringkat.
Mohd Ali berkata kerajaan negeri juga akan membaiki Hang Tuah dengan baik, surau dan enam milik persendirian rumah-rumah tradisional. Arena silat baru juga akan dibina.
"Kami juga berharap projek ini akan meningkatkan taraf sosio-ekonomi penduduk kampung," katanya.


1 ulasan:

  1. assalmualaikum, sye peljr dr UUM, Sintok, Kedah.bakal membuat latihan ilmiah (tesis), berkenaan kegiatan pelncongan di Perigi Hang Tuah dan kesannya terhadap sosio ekonomi penduduk sekitarnya.jika sye ingin mdptkn data2 yg diperlukan dimana saya boleh perolehi..sekian.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...